Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Τα σκήπτρα των κορυφαίου πιστωτή των ΗΠΑ περνούν και πάλι στην Ιαπωνία

Ιαπωνική αντεπίθεση στην καρδιά της αμερικανικής οικονομίας. Δεν πρόκειται για ταινία επιστημονικής φαντασίας ή για νέο Περλ Χάρμπορ... Η Ιαπωνία όμως ξεπερνά την Κίνα στην αγορά ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και γίνεται πλέον ο “νούμερο ένα” πιστωτής των ΗΠΑ, ανακτώντας τον σχετικό... τίτλο που είχε απωλέσει κατά τα τελευταία δύο χρόνια.

Μέσα στο 2010 το ιαπωνικό κράτος αγόρασε αμερικανικά ομόλογα ύψους 55,3 δις ευρώ. Αυτή την στιγμή η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έχει στην κατοχή της το 7,2% των ομολόγων που έχουν συνολικά δημοπρατηθεί από πλευράς ΗΠΑ. Πρόκειται για ποσό που φθάνει τα 874,3 δις δολάρια!


Από την άλλη, η Κίνα που είχε προσπεράσει την Ιαπωνία στην ομολογιακή πίστωση των Ηνωμένων Πολιτειών το Σεπτέμβριο του 2008, έχει περικόψει το ποσοστό έκθεσής της σε αμερικανικά ομόλογα. Από τη μία, αυτή η στρατηγική έχει να κάνει με τη διαρκή εκτράχυνση του αμερικανικού χρέους. Η People's Bank of China εδώ και πέντε συναπτούς μήνες δραστηριοποιείται στην πιο αξιόπιστη αγορά, αυτή των εμπορευμάτων και συγκεκριμένα, αγοράζει χρυσό. Σαν αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής, η Κίνα αυτή τη στιγμή κατέχει το 5,4% του αμερικανικού χρέους, ήτοι 846,7 δις δολάρια. Η μείωση αγοράς ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου από πλευράς Κίνας αγγίζει τα 48,1 δις ευρώ για το τρέχον δωδεκάμηνο συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο.
Τα στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch δείχνουν ότι ο μέσος όρος απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων φθάνει το 1,31%. Έχει υποχωρήσει δηλαδή κατά 5,21% από τα μέσα του 2007, πριν ξεσπάσει δηλαδή η κρίση.
Ο Carl Lantz, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της Credit Suisse στη Νέα Υόρκη δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις αμερικανικές δημοπρασίες ομολόγων. “Οι ΗΠΑ απολαμβάνουν ακόμη την εμπιστοσύνη των επενδυτών”, τονίζει. Από την άλλη όμως, δεν παραγνωρίζει τους κινδύνους. Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούστηκε το ενδεχόμενο ξεσπάσματος μιας διπλής ύφεσης. Μάλιστα, δεν έχει αποκλειστεί εντελώς ακόμα. Σαν να μην έφθανε αυτό, η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας κατά τα δύο τελευταία τρίμηνα του τρέχοντος έτους είναι το επικρατέστερο, για να μην πούμε το σίγουρο, σενάριο.
Ο Lantz καταλαβαίνει τη θέση της Κίνας. “Όταν είσαι Κεντρικός Τραπεζίτης μιας χώρας, δεν σε ενδιαφέρει η επένδυση της αγοράς ομολόγων αλλά κυρίως η ανταπόδοση της αποπληρωμής τους όταν θα φτάσει εκείνη η ώρα”, επισημαίνει.
Οι Ιάπωνες όμως για ποιο λόγο εκτίθενται σε αγορές ομολόγων των ΗΠΑ; Οι αγορές ομολόγων μιας χώρας δείχνει εμπιστοσύνη στο νόμισμά της. Αφού η Bank of Japan δεν κατάφερε να εξασθενήσει την ισχύ του γιεν μέσω παρέμβασης στην αγορά συναλλάγματος, ακολουθεί τον εναλλακτικό δρόμο. Δίνει ώθηση στο δολάριο, αγοράζοντας ομόλογα ΗΠΑ στα οποία πλέον ανακηρύσσεται ως κορυφαίος πιστωτής η χώρα που έχει ως νόμισμα το γιεν, προκειμένου να αποκλιμακώσει την τιμή του εν μέσω αβεβαιότητας, αυτής ακριβώς που τρέμουν οι Κινέζοι.

Κώστας Βορίλας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η συμμετοχή εκ μέρους σας στην συζήτηση είναι - όχι μόνο ελεύθερη - αλλά και επιδιώκεται. Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα υβριστικά