Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Μήνυμα Fed για νέα μέτρα

Σαφές μήνυμα ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ είναι ένα βήμα από τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας έστειλε χθες ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης, Μπεν Μπερνάνκι. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο πόσο «επιθετικοί» θα πρέπει να είναι.

Από το βήμα του συνεδρίου που οργάνωσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Βοστόνης, ο κ. Μπερνάνκι υπογράμμισε ότι οι βραδείς ρυθμοί ανάκαμψης, η επίμονα υψηλή ανεργία και η διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα καταδεικνύουν την ανάγκη περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

«Φαίνεται να συντρέχουν λόγοι για περαιτέρω δράση», είπε χαρακτηριστικά ο κεντρικός τραπεζίτης, εξηγώντας στη συνέχεια ότι η δράση αυτή έγκειται ουσιαστικά στην αγορά κρατικών ομολόγων.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η Fed θα πρέπει να αποφασίσει με ιδιαίτερη προσοχή πόσο μεγάλο θα είναι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών χρεογράφων, κάτι που, όπως τόνισε, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους αξιωματούχους της.

«Τα μη συμβατικά μέτρα έχουν κόστος και όρια, τα οποία πρέπει κανείς να συνυπολογίζει στην απόφαση για το εάν και πόσο επιθετικά θα τα χρησιμοποιήσει», εξήγησε.

Οι επισημάνσεις αυτές του Μπεν Μπερνάνκι για την ανάγκη νέου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης, διατήρησαν υπό πίεση το δολάριο, ενώ πρόσφεραν προσωρινά μόνο στήριγμα στις μετοχές, καθώς η νευρικότητα κυριάρχησε για άλλη μία φορά στη Wall Street.

Τις διαπιστώσεις Μπερνάνκι για την αμερικανική οικονομία επιβεβαίωσαν εν τω μεταξύ και τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε μόλις 0,1% το Σεπτέμβριο, ενώ εξαιρουμένων των κλάδων τροφίμων και ενέργειας, έμεινε αμετάβλητος για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 0,6%, κυρίως χάρη στη ζήτηση για αυτοκίνητα και ηλεκτρονικές συσκευές.

Αν και τα αμερικανικά νοικοκυριά αύξησαν ελαφρώς τις δαπάνες τους, τους τελευταίους μήνες, το καταναλωτικό κλίμα δεν παρουσιάζει βελτίωση. Τα προκαταρκτικά στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα το Reuters και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, έδειξαν ότι τον Οκτώβριο ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος σημείωσε απροσδόκητη πτώση στις 67,9 από 68,2 μονάδες.

Ο επιμέρους δείκτης για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες διαμορφώθηκε στις 73 μονάδες, τα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2009.

Πονοκέφαλο στην αμερικανική κυβέρνηση προκαλεί, όμως, και η κατάσταση των δημοσιονομικών. Το δημοσιονομικό έτος που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο 1,29 τρισ. δολάρια.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η συμμετοχή εκ μέρους σας στην συζήτηση είναι - όχι μόνο ελεύθερη - αλλά και επιδιώκεται. Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα υβριστικά