Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Το Ισραήλ, ο Λεβιάθαν και η Κύπρος


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η επίσκεψη του  ισραηλινού πρωθυπουργού στην Αθήνα, όπως επισημαίνουν οι διπλωματικοί παρατηρητές  και τόνισαν στις δηλώσεις τους  ο Γ. Παπανδρέου και ο Μπ. Νετανιάχουν, ανοίγει μια νέα σελίδα στις σχέσεις  των δύο χωρών. Περισσότερο, στο κομμάτι  της ενέργειας, που αποτέλεσε  ένα από τα βασικά θέματα των συζητήσεων των δύο πλευρών, οι πρόσφατες  εξελίξεις με βαρύνουσα γεωστρατηγική  σημασία παρουσιάζουν ιδιαίτερο  ενδιαφέρον.

Λίγα μόλις 24ωρα πριν την άφιξη του ισραηλινού πρωθυπουργού στην Αθήνα, η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Noble Enerrgy, ανακοίνωνε ότι έλαβε όλες τις απαραίτητες άδειες για την ανάπτυξη του πεδίου φυσικού αερίου Tamar στα ανοιχτά των ακτών του Ισραήλ στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου. Η αμερικανική εταιρεία που έχει ποσοστό 36% στο πεδίο Ταμάρ, διαθέτει επίσης ποσοστό 47% στο μοναδικό υφιστάμενο παραγωγικό κοίτασμα του Ισραήλ, στο πεδίο Mari-B νοτιότερα.

Συνεταίρος της  Noble Energy, είναι η Ισραηλινή Delek, το όνομα της οποίας είχε ακουστεί ως ενδιαφερομένης για την Shell Hellas. Η κινητικότητα μάλιστα γύρω από το φυσικό αέριο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, «άναψε φωτιές» μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, καθώς μπορεί το Ισραήλ να τονίζει ότι τα συγκεκριμένα πεδία εντάσσονται αποκλειστικά στην οικονομική ζώνη του Ισραήλ, ωστόσο οι Λιβανέζοι διαφωνούν, υπονοώντας ότι το project Λεβιάθαν (έτσι ονομάζεται η περιοχή με τα πιθανά κοιτάσματα αερίου 16 τρις κυβικά πόδια) εισέρχεται και στη δική τους οικονομική ζώνη. Πάντως τόσο η Delek όσο και η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ, είναι κατηγορηματικοί ότι οι έρευνες αφορούν την οικονομική ζώνη εκμετάλλευσης του Ισραήλ. Οι γεωτρήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας Noble οι γεωλογικές πιθανότητες για εύρεση κοιτασμάτων στο Λεβιάθαν είναι 50%. Σημειώνεται ότι η Delek εξαγόρασε πρόσφατα ποσοστό 1% της Noble έναντι 140 εκατ. δολαρίων, αυξάνοντας το ποσοστό που κατέχει στο 3%.

Οι σημαντικότατες αυτές εξελίξεις φυσικά είναι  σε πλήρη γνώση της Κυπριακής  κυβέρνησης, καθώς το φυσικό αέριο  που εντοπίστηκε στις περιοχές Λεβιάθαν και Ταμάρ, εφάπτεται του κυπριακού  οικοπέδου 12, στο θαλάσσιο χώρο της  Κύπρου. Πρόσφατα δημοσιεύματα του  κυπριακού τύπου ανέφεραν ότι  η Λευκωσία επιδιώκει και βρίσκεται  πολύ κοντά ώστε να έρθει σε συμφωνία με το Ισραήλ για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής  Ζώνης Εκμετάλλευσης (ΑΟΖ) των δύο  χωρών. Χαρακτηριστική του κλίματος μεταξύ Λευκωσίας και Τελ Αβίβ, ήταν και η απαγόρευση του κατάπλου και του απόπλου στα κυπριακά λιμάνια του στολίσκου της 31ης Μαΐου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στη  ζώνη που έχει οριοθετήσει η Κύπρος και ειδικότερα στο οικόπεδο 12, οι έρευνες διεξάγονται επίσης από  την αμερικανική Noble Energy, στην οποία και παραχωρήθηκαν τα σχετικά δικαιώματα από το υπουργείο εμπορίου της Κύπρου το 2008.

Γεγονός παραμένει  ότι παρατηρείται έντονη κινητικότητα τους τελευταίους μήνες, γύρω από  τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της  Ανατολικής Μεσογείου, η εκμετάλλευση των οποίων δεν έχει μόνο οικονομική αλλά ευρύτερη γεωπολιτική και στρατηγική σημασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η συμμετοχή εκ μέρους σας στην συζήτηση είναι - όχι μόνο ελεύθερη - αλλά και επιδιώκεται. Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα υβριστικά