Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Με συνταγή ταλαιπωρίας τα «ακριβά» φάρμακα

  • ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ ΛΟΓΩ ΚΟΣΤΟΥΣ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ. «ΜΠΑΛΑΚΙ» ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
Πρωτοφανή έλλειψη ευ-αισθησίας επιδεικνύει η Πολιτεία απέναντι σε ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας, ανθρώπους που δίνουν μάχη με τον καρκίνο και σοβαρά χρόνια νοσή-
ματα όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας και η νεφρική ανεπάρκεια.
Προσπαθώντας να μειώσει τις τιμές στα φάρμακα, κάνει «μπαλάκι» τους καρκινοπαθείς ανάμεσα στα νοσοκομειακά και τα ιδιωτικά φαρμακεία Κι ενώ ο νόμος που ψηφίστηκε μόλις προ 3μήνου όρι- ζε την αποκλειστική διάθεση των 89 αποκαλούμενων ως «ακριβών» φαρμάκων από τα νοσοκομειακά φαρμακεία, με σημείωση στην αγορανομική διάταξη της περασμένης Δευτέρας ακυρώνεται η απόφαση αυτή και επιτρέπεται η διάθεση των 89 φαρμάκων και από τα ιδιωτικά φαρμακεία… Κι εδώ αρχίζει o γολγοθάς των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από αυτά τα σκευάσματα, κόστους από 500 έως και 8.000 ευρώ μηνιαίως:
Στα νοσοκομεία
Στα μεν νοσοκομεία, αν δεν παρακολουθούνται από εσωτερικό γιατρό του συγκεκριμένου ιδρύματος, δυσκολεύονται να εξυπηρετηθούν καθώς προηγούνται όσοι έχουν το γιατρό τους στον ίδιο χώρο. Στα δε ιδιωτικά φαρμακεία έχουν να αντιμετωπίσουν την οικονομική δυστοκία των φαρμακοποιών, οι οποίοι με τη σειρά τους δίνουν άνισες μάχες με κολοσσούς του χώρου… «Πρόκειται για πρωτοφανές μπάχαλο που δεν έχω συναντήσει στα 30 χρόνια του εργασιακού μου βίου», δηλώνει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κ. Λουράντος, ο οποίος μάλιστα απέστειλε χθες επιστολή διαμαρτυρίας προς την υπουργό Εργασίας Λ. Κατσέλη και τον υπουργό Υγείας Αν. Λοβέρδο. Στην επιστολή του ο κ. Λουράντος αναφέρει τα ονόματα συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιριών οι οποίες από τη μία πλευρά δεν δίνουν τα ακριβά τους προϊόντα στις φαρμακαποθήκες για να κερδίσουν το 2,5% του κέρδους των αποθηκών και από την άλλη πλευρά απαιτούν από τους φαρμακοποιούς να πληρώνουν άμεσα και τοις μετρητοίς! Την ίδια ώρα, ο κάθε φαρμακοποιός καλείται να εξυπηρετήσει τους πολίτες και ως εκ τούτου τα ασφαλιστικά ταμεία με την ίδια τιμή των νοσοκομείων, μειώνοντας το κέρδος του κατά 50%, ενώ ταυτόχρονα θα περιμένει τουλάχιστον 6 μήνες για να πάρει πίσω τα χρήματά του… Κι ενώ ο ασφαλισμένος, υποτίθεται, στηρίζεται και καλύπτεται από την Πολιτεία την ώρα της μεγάλης του ανάγκης, καθώς δεν πληρώνει συμμετοχή για τα φάρμακα αυτά, ωστόσο δεν μπορεί να τα βρει πουθενά και ταλαιπωρείται ανείπωτα από ένα κράτος ανάλγητο και άδικο από κάθε άποψη.
H νέα διάταξη
Το ρεπορτάζ του «Ε.Τ.» καταδεικνύει ότι η νέα διάταξη που αφορά τη διάθεση των «ακριβών» φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία δεν θα ισχύσει, καθώς οι φαρμακοποιοί αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα -απόρροια της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στην αγορά- και στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς αυτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η συμμετοχή εκ μέρους σας στην συζήτηση είναι - όχι μόνο ελεύθερη - αλλά και επιδιώκεται. Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα υβριστικά