Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Η Ιρλανδία στην εντατική!

  • Τα spread εκτινάχθηκαν ήδη πάνω από 350 μονάδες, και προφανώς, για να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία, οι Ιρλανδοί θα κληθούν να κάνουν νέες θυσίες. Οι προηγούμενες πού πήγαν, άραγε;
Οταν εκδηλώθηκε η κρίση χρέους στην Ελλάδα και τέθηκαν επί τάπητος οι (δύσκολες, σε κάθε περίπτωση) επιλογές για την αντιμετώπισή της, ένα από τα αγαπημένα επιχειρήματα των Βρυξελλών, της Φραγκφούρτης και του ΔΝΤ, στην προσπάθειά τους να μας πείσουν ότι η λιτότητα είναι μονόδρομος, ήταν η? Ιρλανδία.
Εκεί -μας έλεγαν- οι κυβερνήσεις δεν λογάριασαν το πολιτικό κόστος και πήραν γενναία μέτρα: Εκοψαν τους μισθούς, μείωσαν τις δαπάνες, προχώρησαν σε απολύσεις.
Και τώρα - συνέχιζαν- βλέπουν τους κόπους τους να ανταμείβονται.
Ηταν η δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια που η Ιρλανδία παρουσιαζόταν ως παράδειγμα προς μίμηση.
Η πρώτη είχε να κάνει με τη δομή της οικονομίας της, τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις και τους ξένους επενδυτές και τους χαλαρούς ως ανύπαρκτους ελέγχους στις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές αγορές.
Βεβαίως, αυτοί ακριβώς οι λόγοι ήταν που, με το σκάσιμο της χρηματοπιστωτικής φούσκας, έφεραν την χώρα κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα -όμως, αυτό ελάχιστα επηρέασε τους θαυμαστές του «ιρλανδικού μοντέλου».
Ομως, αυτή την εβδομάδα, οι εξελίξεις ήρθαν να τους διαψεύσουν και πάλι.
Η τράπεζα Anglo Irish, η οποία είχε ουσιαστικά εθνικοποιηθεί για να μην χρεοκοπήσει, ανακοίνωσε νέες ζημιές και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να της δώσει 25 δισ. ευρώ για σωθεί οριστικά -ποσό που άλλες πηγές ανεβάζουν σε 35 δισ. ή 22% του ιρλανδικού ΑΕΠ, ενώ συνολικά, το κόστος διάσωσης για τον τραπεζικό κλάδο ανέρχεται σε 80-90 δισ.!
Τα spread εκτινάχθηκαν ήδη πάνω από 350 μονάδες, και προφανώς, για να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία, οι Ιρλανδοί θα κληθούν να κάνουν νέες θυσίες. Οι προηγούμενες πού πήγαν, άραγε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η συμμετοχή εκ μέρους σας στην συζήτηση είναι - όχι μόνο ελεύθερη - αλλά και επιδιώκεται. Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα υβριστικά