Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Αν στις εκλογές επικρατήσει ο δικομματισμός, ένα μόνο θα έχω να πω: μαζοχισμός

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΝΙΚΑΣ

Το ζήτημα απλό σαν κρυστάλλινο νερό. Το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών δεν θα ανακηρυχθεί ως θρίαμβος των δήμων και των περιφερειών αλλά ως μέτρημα των κουκιών. Να είστε βέβαιοι για αυτό. Τα κόμματα θα ζωγραφίσουν με τα χρώματά τους τον χάρτη την ελληνικό. Το έργο το έχουμε δει και θα το βλέπουμε διαρκώς.
Ενα το κρατούμενο αυτό. Πάμε στο δεύτερο, το άκρως επίκαιρο και καυτό. Μέχρι στιγμής ουδείς στη φυλακή, ουδείς σε τιμωρία, ουδεμία σοβαρή αποκάλυψη και καμία επί της ουσίας δομική αλλαγή της κρατικής μηχανής. Ολοι και όλα πορεύονται όπως πριν. Το τρίτο κρατούμενο, ακόμη πιο σοβαρό. Σαν βρόχος στον λαιμό. Μοναδική διαφορά από το παρελθόν η καρατόμηση συντάξεων, επιδομάτων και μισθών. Το μεγαλύτερο φορτίο και το ασήκωτο βάρος το κουβαλάει και το πληρώνει ο φτωχός.
Αν μάλιστα κάποιος λάβει σοβαρά υπόψη του την υστέρηση των εσόδων, την επερχόμενη εξαγγελία νέων έμμεσων φόρων και την πανάκριβη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ε, τότε, η λαίλαπα και η επιδρομή του μνημονίου δεν έχει ούτε έλεος ούτε τέλος. Δηλαδή η ψήφος στη γαλάζια παράταξη, με τον καλύτερο, αν θέλετε υποψήφιο, θα προσμετρηθεί και θα μεταφραστεί ως ανασυγκρότηση της Νέας Δυστυχίας και ακόμη χειρότερα ως αθώωση της κυβέρνησης που ξετίναξε τα δημόσια ταμεία και μας έστειλε στον γκρεμό. Και δηλαδή η ψήφος στην πράσινη παράταξη θα προσμετρηθεί και θα μεταφραστεί ως «καλώς έπραξε» μέχρις εδώ και ως λευκή επιταγή. Τουτέστιν όρμα και ξύρισέ τους, χωρίς αναπνοή.
Επειδή λοιπόν, εκτός των άλλων, από αυτή την αναμέτρηση δεν κρίνεται ούτε η κυβέρνηση ούτε το καθεστώς, και επειδή τα δύο κόμματα με ένα υποτιθέμενο γερό εκλογικό σοκ ίσως συνέλθουν, ίσως αναπροσαρμοστούν, ίσως επιχειρήσουν να αλλάξουν βηματισμό. Για αυτούς τούς λόγους, αν και αυτή τη φορά επικρατήσει ο δικομματισμός, ένα μόνο θα έχω να πω: ο μαζοχισμός, η αφασία, ο εκμαυλισμός και η απέραντη αυτοκτονική επιθυμία είναι του Νεοέλληνα ο ακατανίκητος εθισμός. Γιώργο, πάρ΄ τα όλα και μην τους δίνεις λογαριασμό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η συμμετοχή εκ μέρους σας στην συζήτηση είναι - όχι μόνο ελεύθερη - αλλά και επιδιώκεται. Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα υβριστικά